10 bűvésztrükk kisgyerekeseknek

A lakás eladások egyik leggyakoribb oka, hogy a család kinövi az addig kényelmes fészket: születik egy vagy két gyerek, így a hálószoba átalakul gyerekszobává, a szülők pedig a nappaliba szorulnak. Vagy megérkezik a harmadik kistesó, így már nem elég a két kis szoba, nagyobb térre, akár kertre is szüksége lesz a családnak.

Ilyen esetben is az első legfontosabb feladat kitalálni azt, kik tartozhatnak abba a célcsoportba, akiknek az igényeit az adott lakás meghirdetésekor elsősorban figyelembe kell vennünk. És ha azt keressük, milyen élethelyzetben vannak azok, akiket a mi lakásunk érdekelhet, a legjobb, ha azt gondoljuk át, mi milyen élethelyzetben voltunk, amikor megvettük ezt a kis fészket. Még nem volt gyerekünk, vagy csak egy lurkóval költöztünk ide, akinek minden holmija elfért a gyerekszobában?

Ha emellett azt is figyelembe vesszük, hogy a gyerekek szobáját szokás a leginkább személyessé, kuckóssá alakítani, hamar rájövünk, mi a teendő. Ebben a helyiségben valószínűleg nagyobb szintű elpakolásra és a színek, formák drasztikusabb semlegesítésére lesz szükség, mint a lakás többi részén. Amikor pedig egy ideálishoz közelebbi állapotot sikerült elérni, még egy nagy feladat vár ránk: megőrizni ezt a mindennapokban is. Ezekre a korántsem egyszerű feladatokra igyekszem ebben a cikkben néhány trükköt mutatni. Lássuk először a gyerekszoba felkészítését az eladásra.

1. Színek és dekoráció

Az első és egyik legfontosabb teendő, hogy a gyerekszobákban gyakran jellemző elénk színeket igyekezzünk minél jobban visszafogni. Az elénk rózsaszín vagy kék falat vessük fehérre, inkább csak a kiegészítőkben, párnákon, takarókon, szőnyegeken maradjanak – egymással összhangban levő – színfoltok. A tarka gyerek-függönyt is jobb, ha egyszerű fehérre cseréljük. Különösen fontos a festés akkor, ha gyermekünk művészi hajlamait nem csak a papíron szokta kieélni, így egy füst alatt megszabadulhatunk a kis piktor által készített freskóktól is. A túl sok és személyes kép, poszter is zavaró lehet. Beszéljük meg az aprónéppel, hogy a Verdák hősei, Thomas, a Hercegnők és a többiek a fiókban vagy egy mappában fognak pihenni amíg új otthonunkban megtaláljuk nekik a méltó helyet. Ha saját alkotásokat is ki szoktunk tenni a falra, készítsünk ennek ötletes helyet (tippekért katt ide), és csak az egy-két legfrissebb, legjobban sikerült vagy szívünknek legkedvesebb művet tegyük ki a falra.

A bútorokról, ajtókról, ablakokról mindenképpen szedjük le a matricákat, és az itt-ott dekorációs céllal fellógatott apróságok számát is csökkentsük minimálisra. Ne felejtsük, a cél, hogy minél egyszerűbb, letisztultabb, harmonikusabb képet tudjunk mutatni a potenciális vevőknek.

img_00502. Játékok

Igen, valószínűleg ez lesz a legkeményebb dió. Ha arra kerül a sor, az én fiaim is kézzel-lábbal tiltakoznak az ellen, hogy akár egy darab, hónapok óta nem használt játékot eldobozoljunk. Őket – azoknál a játékoknál amiket végleg el szeretnék tüntetni – azzal tudom legkönnyebben meggyőzni, ha megbeszéljük, melyik kis unokatesónak adjuk oda az adott játékot, vagy így karácsony közeledtével a Mikulásgyárba viendő dobozokat töltjük meg. Mindenkinél más trükk válik be. A játékokkal kapcsolatban a végcél az, hogy minden játék – egy-két legeslegkedvencebb plüss vagy autó kivételével – férjen el a szobában fellelhető zárható fiókokban, szekrényekben, dobozokban. Persze úgy, hogy közben nem zsúfoljuk tele a szobát tároló bútorokkal és dobozokkal. Ha végképp nem férnek el a játékok, kipróbálhatjuk, hogy nehány dobozt heti vagy kétheti váltásban cserélgetünk.

Sokaknál – nálunk is – a Lego kockák elpakolása és tárolása okozza az egyik legnagyobb problémát. Erre is lehet sok ötletet találni az interneten, én a Pinteresten gyűjtöttem össze néhány jó módszert. Alakítsunk ki olyan rendszert, ami illeszkedik a kicsi korához, hogy a rend fenntartásába őt is be tudjuk vonni.

img_0853A játékokkal együtt a könyveket is szelektáljuk, hasonló elvek alapján. A szakadt daraboktól váljunk meg vagy próbáljunk olyan borítást találni neki, ami egyben tartja. Nálunk az egyik kedvenc Maszat képei és története egy nagyobb képkeretben a falra kerültek, amikor már teljesen rongyosra olvastuk.  Nagyon szeretjük a helyi könyvtárat is, mert így nem otthon gyűlik a sok elolvasott könyv.

Ha tudjuk, a gyerekjátékokat korlátozzuk a gyerekszobába. Ha a lakás elrendezése mégis szükségessé teszi, legyen 1-2 zárható doboz, amiben a nappaliban vagy Anya mellett a konyhában használt játékok elférnek. Jó, ha ezek a dobozok pedig elférnek a nappali/ konyhaszekrényben!

3. Ruhák

Ugye az a terv, hogy gyorsan eladjuk a lakást/ házat? Akkor a ruhákkal is készülhetünk így. Csak azok a darabok maradjanak, amikre a következő 2-3 hónapban szükség lehet. A kinőtt darabokat adjuk vagy ajándékozzuk el, vagy tegyük el a kistesónak. Nekem a gyerekek pólóinak tárolására nagyon bevált Konmari hajtogatási módszere. Így ők is könnyebben átlátják a készletet, es könnyebben, önállóan megy a reggeli készülődés. A cipőket is válogassuk át és csak annyi maradjon elöl, amenyit nap mint nap használunk és elfér a zárható cipős szekrényben.

4. Pelenka-ügyek

Ha van még pelusos a családban, figyeljünk arra, hogy a pelenkázó is rendezett legyen. Kellékek a fiókban, és ami a legfontosabb: a használt pelusokat rendszeresen, naponta legyalább egyszer tegyük ki a kinti kukába. Ha esetleg mosható pelenkát használunk, azokat is tároljuk olyan helyen, ahonnan a szagok nem jönnek vissza, hogy elkápráztassák a lakásnézőket. 🙂

5. Extra tipp az extra lelkes eladóknak

Ha több gyerekünk van, és mindenkinek van külön szobája, elgondolkozhatunk azon is, hogy megkérjük őket: ideiglenesen költözzenek egy szobába. Lehet, hogy ők egy jó kis bulinak élik majd ezt meg, és – bár a helyiségek számát így sem tudjuk növelni – egy vendég vagy dolgozó szoba nagyon vonzó lehet a potenciális érdeklődők számára.

 

És akkor nézzük, milyen trükköket alkalmazhatunk akkor, amikor már felkészítettük a lakást, és minden mutatásra ezt az állapotot szeretnénk elérni, hogy az érdeklődők körülbelül azt kapják, amit a hirdetés képein láttak. Kisgyerekkel a háztartásban alaphelyzetben is nehéz folyamatosan rendet és tisztaságot tartani, és különösen igaz ez a lakás mutatások időszakára. A rend fenntartását elősegítik már a fent leírt technikák is. Azzal, hogy kevesebb ruha, játék, könyv marad elöl, sokat könnyíthetünk mindennapi feladatainkon. De mi a helyzet a tisztasággal?

6. Főzés és étkezés

Kisgyerekes háztartásokban az egyik leggyorsabban koszolódó terület a konyha és az étkező. A konyha tisztán tartásáról korábbi cikkemben már írtam, de mivel kisgyerekkel általában gyakrabban főz az ember lánya (vagy fia), kiegészítésként  annyit érdemes még megfontolni, hogy a tűzhely tisztán tartását megkönnyíthetjük magunknak, ha helyette az eddiginél gyakrabban használjuk a sütőt.

Mivel egy szépen felkészített lakásba nem nagyon illik a viaszos vászon, a terítőt is meg kell óvnunk a gyors koszolódástól. Erre a legjobb eszköz (gyerekenként) egy jó nagy, mosható tányéralátét. Még jobb, ha egy kis pereme is van, így a kiboruló folyadéktól is megmenti a terítőt. A seprű, lapát és felmosó pedig mindig legyen kéznél, mert egyszerűbb minden étkezés után gyorsan felseperni, feltörölni, mint a lakás mutatás előtt vakargatni az odaszáradt ételémaradékot a földről.

Azoknak az eszközöknek, amiket nap mint nap használunk (konyhai kisgépek, takarító eszközök és szerek, tányéralátét és előke, etetőszék) legyen egy külön kijelölt helye a szekrényben vagy kamrában, és amit lehet, használat után egyből parkoljunk is el.

7. Takarítás beosztása

A takarításról is írtam már korábbi cikkemben, de kisgyerekek mellett különösen fontos a jó energia- és időbeosztás. Aki ismeri a FlyLady módszert, annak nem mondok újat azzal, hogy heti egy nagy takarítás helyett inkább osszunk be minden napra egy-egy részfeladatot. A módszer ennél kicsit szofisztikáltabb, de alapvetően arra épül az ötlet, hogy a kisebb feladatokat könnyebb beilleszteni a napi programba, így kisebb megterhelést jelentenek, ráadásul a lakás is folyamatosan rendezettebb, tisztább képet mutat.

8. Úti csomag a családnak

Mutatásakor célszerű, ha nem vonja el az érdeklődő figyelmét a lakásról a gyerkőc. Kellemetlen – és egyben vicces – helyzetek is kialakulhatnak, de ez nem biztos hogy jót tesz az eladásnak. Ezért jobb, ha úgy tervezzük, hogy amíg az egyik szülő (vagy az ingatlan közvetítő) mutatja a lakást a leendő vevőnek, a másik elvonul a gyerekekkel. A mutatás előtti utolsó fél órát viszont jobb, ha inkább a lakás rendberakására fordítjuk, és nem azzal foglalkozunk, hogy van-e a tarsolyukban enni-innivaló (a gyerekeknek ÉS magunknak), pelenka, popsitörlő, váltóruha és elég ötlet arra, merre induljunk. Legyen egy útitáskánk, amit rendszeresen feltöltünk a szükséges kellékekkel, és egy listánk a lehetséges programokról. Jó időben könnyebb a dolgunk, de érdemes azt is átgondolni, hova vihetjük a gyerekeket ha esik az eső vagy masszív mínuszok vannak odakint. Ha találunk egy “menedék-házat” – egy közelben lakó rokont vagy barátot, aki hajlandó időnként befogadni minket -, ahol az álmos kicsit elaltathatjuk vagy a nagyobbal meg tudjuk írni a másnapi leckét, az is praktikus lehet.

9. Könnyen bevethető ágyak

A reggeli rutint megkönnyítheti az értékesítés időszakában, ha az ágytakarókat nem kell minden este leszedni és reggel újra szépen feltenni minden ágyra. Esténként az ágy alól előhúzott tárolóból csak az ágytakaró tetejére ágyazzunk meg, reggel pedig ide pakoljuk el az ágyneműt és igazítsuk meg az ágytakarót, hogy az éjszakai gyűrődéseket eltüntessük.  Ha még nem vált meg a lurkó a pelustól, ne most kezdjünk neki a szobatisztaságra szoktatásnak! Különösen ne éjszakára. 🙂

10. Last-minute takarítós lista

Én, ha gyerekekkel indulok útnak, mindig elfelejtek valamit, és gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Az értékesítés időszakában jó, ha van egy listánk arról, mit kell tennünk, ellenőriznünk indulás előtt. Egy gyors felsöprés, a konyha pult letörlése, takarító szerek elpakolása, WC rendberakás, redőnyök felhúzása, függönyök elrendezése, stb. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem hagyunk ki semmit, miközben azon küzdünk csemeténkkel, hogy ne akarjon gumicsizmát húzni egy meleg, nyári napon.

Hosszú lett a lista, igaz? Hát, az biztos, hogy nem egyszerű mindezt megvalósítani, de úgy gondolom, hogy ezekre az ötletekre is érvényes az, ami általában a home staging-re igaz. Ha csak kicsire futja az erőnkből, lehet, hogy nem lesz annyira látványos az eredmény, de azért minden jó irányba befektetett energia-morzsa megtérül és javít a helyzeten.

Források:

Kids vs. Staging: How to Stage a Home for Sale with Young Children at Play By Keith Loria

15 Tips for Moving and Staging Your Home– WITH Kids! By Kelly Cone

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s